De Amerikaanse president Trump heeft de uitnodiging voor een topontmoeting tussen beide staatshoofden aanvaard die hij donderdagavond ontving via een brief van de Noord Koreaanse leider Kim Jong-un.
Volgens de Zuid-Koreaanse veiligheidsadviseur Chung Eui-yong wil Trump al in mei praten met Kim. Ook Kim heeft volgens Chung aangedrongen om de ontmoeting zo snel mogelijk plaats te laten vinden.
Een locatie voor de ontmoeting is nog niet bekend.
De top zou moeten leiden tot het geheel kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland. Beide Korea’s hebben de afgelopen dagen gesprekken hierover gevoerd en de afspraak was dat Zuid-Korea de uitkomst van die gesprekken bekend zou maken aan de Amerikaanse regering.
Chung zei verder zal Noord-Korea voorlopig geen raketten meer zal testen en atoomproeven zal doen. Ook zei hij dat Noord-Korea “begrip heeft voor de gezamenlijke legeroefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten” en daar geen bezwaar tegen zal maken.
Volledige denuclearisatie van Noord-Korea
Trump reageerde later via Twitter dat de inzet van het gesprek “niet anders kan zijn dan de volledige denuclearisatie van Noord-Korea.”
Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse regering heeft Trump besloten tot de ontmoeting omdat “hij de ultieme besluitnemer van zijn land is.”
Kim Jong Un talked about denuclearization with the South Korean Representatives, not just a freeze. Also, no missile testing by North Korea during this period of time. Great progress being made but sanctions will remain until an agreement is reached. Meeting being planned!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 9 maart 2018
Mocht de ontmoeting tussen Trump en Kim doorgaan, dan is dat de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaans en Noord-Koreaans staatshoofd elkaar in levenden lijve zullen spreken.
De top heeft een lading die valt te vergelijken met de ontvangst van Richard Nixon door Mao Zedong in China (1972) of de gesprekken tussen Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov in IJsland (1985).
Locatie nog een grote vraag
De vraag is waar Trump en Kim elkaar voor het eerst de hand zullen schudden.
De kans is groot dat de ontmoeting op relatief neutraal terrein plaatsvindt. Trump zal Kim geen foto’s in Pyongyang gunnen en de Noord-Koreaanse leider wil geen vragende partij in de Verenigde Staten zijn, zeggen analisten.
Een ontmoeting in Zuid-Korea of de gedemilitariseerde zone tussen de twee Korea’s is mogelijk. Ook China, Japan of de Verenigde Naties in Genève kunnen zich opwerpen als gastheer.
In het verleden zijn dergelijke gevoelige toppen ook wel gehouden aan boord van een schip. De Amerikaanse president George Bush ontmoette de Sovjetleider Gorbatsjov op een schip in een haven van Malta.
Het is alleen niet bekend of Kim bereid is naar het buitenland te reizen. Hij heeft dat niet gedaan sinds hij in 2011 aan de macht kwam.
Felle woorden over en weer
Vorig jaar gingen Trump en Kim Jong-un nog fel tegen elkaar te keer. De Amerikaanse president dreigde Noord-Korea “compleet te vernietigen” en noemde Kim spottend ‘The Rocketman’.
Begin dit jaar twitterde hij nog dat zijn rode knop groter is dan die van Kim. De Noord-Koreaanse leider vergeleek Trump in september op zijn beurt met een bange hond en noemde hem seniel.
Zuid-Korea kon bemiddelen nadat de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea vorige maand op gang kwam bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. De beide landen kwamen bij de openingsceremonie onder gezamenlijke vlag het stadion binnen en bij de sluitingsceremonie was Kim Yo-jong – de zus van Kim Jong-un – aanwezig.